Carignan, de druif die worstelt met zijn reputatie

Posted on 20 december 2011

14


Bij de term ‘wijnplas’ (overproductie van wijn) denken velen meteen aan Languedoc-Rousillon, de streek die meer dan 1/3 van alle Franse druiven produceert. Eén bepaalde druif zorgde er in het verleden voor de immense oogsten: de Carignan. Het leverde de druif een kwalijke reputatie op, waar het vandaag nog steeds mee worstelt.

De Carignan zou zijn oorsprong vinden in het Spaanse Cariñena, een kleine gemeente in de provincie Zaragoza (vlakbij de Rioja). Van daaruit verspreidde de druif zich naar Sardinië, Italië, Frankrijk, Algerije en de Nieuwe Wereld. De druif heeft een warm klimaat nodig om tot volle rijping te komen. Vaak treedt hij op als kleurgever in blends, al bestaan er ook monocépagewijnen van (een voorbeeld is ‘Meno Buio’ van Cantina Mesa). De Californische professor en wijnbouwer dr. Harold Olmo maakte er een kruising met Cabernet Sauvignon van, bekend als Ruby Cabernet.

In Languedoc-Rousillon is dit vandaag nog steeds een belangrijke druif, meestal gebruikt in combinatie met Cinsault, Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Mourvèdre en Merlot. Omdat de Carignan een erg productief ras is, werd de druif in Languedoc-Rousillon lang gebruikt voor massaproductie. Het resultaat: een oceaan aan slobberwijn en een berg van flessen vol sopperig druivensap. Om deze wijnplas droog te leggen moest de Europese Unie uiteindelijk premies betalen aan wijnbouwers die bereid waren om hun wijnstokken te rooien. Nochtans is de Carignan geen gemakkelijke druif voor wijnbouwers. Veel zuren en tannines zorgen ervoor dat het niet eenvoudig is om er een elegante wijn met finesse van te maken.

Er worden nog steeds tafelwijnen van gemaakt in regio’s als Aude, Gard en Hérault. Maar ook in wijnen met AOP-status speelt de Carignan zijn rol. Appellaties al Corbières, Minervois, Cabardès of Fitou zijn in opmars en kunnen hun slechte reputatie steeds meer afschudden. Komt ook de Carignan van zijn kwalijke naam af? Buiten Frankrijk is die trend alvast ingezet. In de Spaanse appellaties Priorat en Montsant wordt er bijvoorbeeld volop mee geëxperimenteerd door jonge wijnbouwers.

Carignan: een identikit

  • Oorsprong: Spanje
  • Synoniemen: Cariñena, Mazuelo, Tinto Mazuelo, Crujillon, Carignane, Carinyena, Gragnano, Pinot Evara, Carignan noir, Bois Dur, Catalan, Roussillonen, Monestel, Plant de Lédenon.
  • Opvallende kenmerken: Erg productief, geeft hoge opbrengsten, kwetsbaar voor meeldauw en rot, vorstbestendig maar heeft nood aan een warm klimaat om volledig te rijpen.
  • Typerende aroma’s: rood fruit, Provençaalse kruiden, kreupelhout. Sommige wijnbouwers experimenteren met macération carbonique en creëren zo soepele fruitaroma’s à la Beaujolais.
Advertenties
Posted in: Druiven