Château de Lastours, Cuvée Simone Descamps, Corbières, 2007

Posted on 28 januari 2012

2


In het sublieme wijnboek ‘Leven als Gort in Frankrijk’ wijdt Ilja Gort een hoofdstukje aan Château de Lastours in Corbières (niet te verwarren met Château Lastours in Gaillac en al zeker niet met Château Latour in Pauillac). Tot mijn grote vreugde bleek ik vorig jaar 6 flessen ‘Cuvée Simone Descamps’ van Château de Lastours te hebben aangeschaft. Nieuwsgierig ontkurkte ik er een, om ‘m vervolgens te onderwerpen aan de wijnvragen. Wie heeft deze wijn gemaakt? Wat zit er in de fles? Waar en Wanneer is dit goedje gemaakt en vooral: Waarom zou ik dit willen drinken?

Steekkaart

  • naam: Cuvée Simone Descamps
  • herkomst: Corbières (Languedoc-Rousillon)
  • jaar: 2007
  • alcohol: 14,5%
  • cépage: Carignan, Syrah, Grenache
  • prijs: €9,45 bij Felicia Wijn

Wie?

Château de Lastours wordt sinds 2004 gerund door de Bordelese familie Allard. Volgens Ilja Gort is de eigenaar een zekere Arnaud de Berre, maar dat blijkt een ridder te zijn die tijdens de middeleeuwen op het domein woonde. Eén van de huidige cuvées draagt ook die naam. Grapje van Ilja? De eigenaar heet eigenlijk Franck Allard, naar verluidt een grote fan van rally. Zelf zou hij al enkele keren hebben deelgenomen aan Paris-Dakar. Ook op het wijndomein is de rally nooit veraf: bezoekers kunnen er namelijk leren hoe ze met een 4×4 jeep vakkundig door de omgeving scheuren. Op zijn minst apart te noemen. En er is nog een reden waarom dit Château apart is. Om een nieuwe reeks etiketten op de flessen van het château aan te brengen, werden geestelijk zwakbegaafden ingeschakeld. Ze werden immens populair op het domein en maken vandaag deel uit van de vaste equipe. In de woorden van Ilja Gort:

“Het wonder is geschied: door de extra inzet van de handicapés is de kwaliteit van de wijn van Château de Lastours omhooggeschoten! De prijs is bijna verdubbeld en de eens zo simpele landwijn staat nu op de kaart van mening toprestaurant.”

Wat?

De Cuvée Simone Descamps, de oudste en meest bekende, is genoemd naar een vrouw die betrokken was bij het “disabled persons employment center” dat vroeger op het domein gevestigd was. Deze instelling zocht werk voor zwakbegaafden en gehandicapten. Simone Descamps schonk haar volledige vermogen aan deze organisatie. Deze cuvée wordt dan ook gemaakt om haar te huldigen.

Dit is een blend van Carignan, Syrah en Grenache. De wijnstokken zijn tussen 10 en 20 jaar oud. Een jaar lang rijpt de helft van de wijn in Franse eik, de andere helft in stalen tanks. De laatste zes maanden van rijping gebeuren ook in de tanks.

Waar?

Corbières is de grootste AOP in Languedoc-Rousillon. In het Noorden grenst het aan de Minervois, in het Zuiden aan Fitou. Net zoals de hele regio heeft ook Corbières lang te kampen gehad met een slechte reputatie. Daar is vooral de druif Carignan voor verantwoordelijk. Omdat dit een erg productief ras is, werd de Carignan in Languedoc-Rousillon lang gebruikt voor massaproductie. De appellaties lijken zich nu stilaan in ere te herstellen, mede dankzij de vestiging van heel wat jonge, ambitieuze en experimenterende wijnbouwers in de Languedoc.

De wijngaarden van Château de Lastours strekken zich uit over een heuvelachtige 800 hectare. De ondergrond bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen, het klimaat is er licht Mediterraan.

Wanneer?

De Midi kende in 2007 een vochtig voorjaar en een zomer die koeler was dan gemiddeld. Dankzij een goede septembermaand waren prachtig gebalanceerde wijnen met bewaarpotentieel het resultaat.

Waarom (proefnotitie)

Donkerpaarse, geconcentreerde kleur in het glas. In de neus overheerst aanvankelijk de alcohol. Dit is een wijn van 14,5% en dat blijft – helaas – niet onopgemerkt. Eens je daar doorheen bent, duiken zwart fruit en vooral veel kruidigheid op. Je ruikt bijna een Provençaalse garrigue. Ook wat aardse toetsen van humus of kreupelhout. In de mond keren het zwart fruit en de kruidigheid terug. De tannines zijn stevig, maar goed versmolten. Dit is een stevige wijn: ruig en robuust, maar elegant in smaak en afdronk. Is er nog iemand die kan beweren dat er enkel rommel uit Corbières komt? Deze wijn bewijst alvast het tegendeel.

Score: 15/20

Advertenties
Posted in: Proefnotities