Hochmoselübergang: voor Moezelwijnen ‘der Untergang’?

Posted on 6 november 2012

0


Droef nieuws voor wijnliefhebbers en Rieslingfans in het bijzonder.

Decanter.com meldt vandaag dat de bouw van de ‘Hochmoselübergang’ definitief voortgezet wordt.

Deze kilometerslange brug, die dwars door de wijngaarden van de Moezel zal lopen, werd lang uitgesteld maar komt er nu dus toch. Wijnproducenten en bekende wijnpersoonlijkheden, zoals Hugh Johnson en Jancis Robinson, hebben zich er nochtans langdurig en hevig tegen verzet. Tevergeefs.

Volgens Hugh Johnson zal de Hochmoselübergang zich door enkele van de beste en meest historische Rieslingwijngaarden op onze planeet boren:

“This mad, destructive, unnecessary road is on course to pollute the most famous, most beautiful and historic stretch of one of Europe’s loveliest rivers, forever.”

Om de brug te kunnen bouwen, moeten namelijk aanzienlijke stukken land ontbost worden. En net daarover bestaat ook bij wijnboeren de grootste ongerustheid: de wortels van bomen houden immers het bodemwater vast. Er wordt dan ook gevreesd dat de ontbossing een nefast effect zal hebben op de waterhuishouding en het ecosysteem in de Moezelstreek. De mogelijke impact op de wijnbouw is echter nooit onderzocht.

De voorstanders van de Hochmoselübergang vegen de argumenten van wijnboeren feestelijk onder de mat. Zij wijzen vooral over het economische belang van de nieuwe transportroute die de regio Eifel-Mosel-Hunsrück beter bereikbaar moet maken voor handel.

De beslissing om bouw te laten doorgaan, werd begin vorig jaar genomen en is het resultaat van een deal tussen de groenen en sociaal-democraten (SPD) in Rheinland-Pfalz. Pittig detail: De SPD’er Hendrik Hering was op dat moment minister van wijnbouw in Rheinland-Pfalz, maar dat was niet zijn enige functie. Hij was ook … staatsminister voor transport.

In de strijd tegen het grote geld delven helaas zelfs de grootste Rieslingcru’s het onderspit.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook of door je te abonneren op de RRS-feed.

Advertenties
Posted in: Nieuws