Meno Buio, Carignano del Sulcis, 2011

Posted on 2 december 2012

1


Meno Buio, Carignano del Sulcis, 2011Carignan is een druif met een reputatie. Dat die niet onversneden positief is, beschreef ik al in deze post. Vanuit Spanje verspreidde de productieve ‘Cariñena’ zich naar Italië en Frankrijk, waar hij vooral in Languedoc-Rousillon uitgebuit werd en zo aan de basis van een slobberwijnplas kwam te liggen.

De onfortuinlijke druif belandde echter ook in Sardinië en kreeg daar de naam ‘Carignano’. In Sulcis, een kustgebied in het uiterste zuidwesten van Sardinië, staat zelfs een appellatie geheel in het teken van de druif.

DOC Carignano del Sulcis bestaat sinds juni 1977 en is voorbehouden voor rode en roséwijnen die gemaakt zijn van Carignano.

Hoewel de druif in blends meestal een bijrol krijgt toebedeeld, vind je in Sulcis monocépagewijnen. De verzengende hitte van dit zuidelijke eilandpunt is ideaal voor Carignan, die een warm klimaat nodig heeft om tot volle rijping te komen.

Carignano del Sulcis

Sulcis, in het uiterste zuidwesten van Saridinië.

Deze bijzondere appellatie kan je uitproberen bij Colruyt, die een jonge Carignano del Sulcis in de rekken heeft staan. ‘Meno Buio’ bestaat voor 100% uit Carignan en is de kleine versie van ‘Buio’. De wijn zit namelijk is een koddig flesje van 50 cl.

De producent is Cantina Mesa, het domein van Gavino Sanna, een voormalige reclameman en ex-student van Andy Warhol. Op een blauwe maandag sloot hij zijn ‘Mad Men’-leven af om wijn te gaan maken. Op zijn 70 hectare in het hart van Sulcis Iglesiente plant hij voornamelijk Carignano, maar ook Vermentino en Cannonau (de lokale naam voor Grenache).

Proefnotitie

Donker purperen kleur, doorschijnend aan de randen. Een heel kruidige neus – doet denken aan een garrigue – aangevuld met aroma’s van donkere kersen en blauwe bessen. In de mond overheersen rijp fruit (pruimen) en een gerookte toets. Ook nu een opvallende kruidigheid, vooral zwarte peper. Een mondvullende wijn die in de afdronk ook een bittertje heeft. Tannines en aciditeit zitten goed. Het is geen complexe wijn, maar een mooi gemaakte monocépage die bewijst dat Carignano meer in zijn mars heeft dan zijn reputatie doet vermoeden.

Score: 14,5/20

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook of door je te abonneren op de RRS-feed.

Advertenties
Posted in: Proefnotities