Montsant: a poor man’s Priorat?

Posted on 12 december 2012

2


MontsantDat er in Spanje heerlijke wijnen worden gemaakt, is geen nieuws. Vooral de appellaties Rioja en Ribera del Duero gaan wereldwijd vlot over de tong.

Ook Priorat, in het zuidwesten van Catalonië, staat intussen goed bekend als een regio voor uitstekende, krachtige wijnen, mét navenant prijskaartje.

De streek kreeg in 2006 immers het hoogste kwaliteitslabel DOCa (Denominación de Origen Calificada).

Priorat heeft veel te danken aan zijn bijzondere terroir. De zogenoemde llicorella – een unieke mengeling van zwarte leisteen en kwarts – is mede verantwoordelijk voor het eigen karakter van Priorat. Deze bodemstructuur dwingt de wijnstokken om zeer diep te wortelen, wat de wijnen mineraliteit geeft.

De wijngaarden van Priorat worden echter bijna volledig omsingeld door een minder bekende appellatie, die nog maar sinds 2001 bestaat. De rotsachtige regio van DO Montsant stond immers voorheen bekend als ‘Falset’, een subregio van DO Tarragona.

Vandaag wordt Montsant door steeds meer wijnliefhebbers ontdekt als een hidden treasure. Ook hier worden karaktervolle wijnen gemaakt, in de stijl van Priorat. Zowel de toegestane druivenrassen als de ondergrond zijn ietwat verschillend, maar komen desalniettemin wel in grote lijnen overeen.

Wat nog het meeste verschilt, is het prijskaartje. Op een goede manier. Net zoals de wijnen van Gigondas wel eens worden omschreven als “the poor man’s Châteauneuf-Du-Pape”, is Montsant het beursvriendelijk alternatief voor de prijzige Priorato. Al doet zo’n conclusie misschien te veel afbreuk aan het eigen karakter van Montsant.

De rode wijnen van Montsant komen vooral in de buurt van Priorat als voornamelijk Grenache (of Garnacha) en Carignan van oude wijnstokken worden gebruikt. Het resultaat: krachtige wijnen boordevol rijp fruit.

Lo Roget, DO Montsant, 2008Proef op de som: Lo Roget, DO Montsant, 2008

Voor wie nog nooit Montsant dronk en daar verandering in wil brengen: deze fles is verkrijgbaar bij Delhaize (al behoort de 2008 wellicht niet meer tot het assortiment). Lo Roget wordt gemaakt in Pradell de la Teixeta, een klein dorp in Catalonië. Het is een blend van Cabernet Sauvignon, Grenache, Carignan en Syrah.

In het glas is dit een dieprode wijn die nog jong oogt. Zoals verwacht is de neus een geconcentreerd fruitfestijn. Rijp zwart fruit – bessen en bosvruchten – stuiven uit het glas, aangevuld met een prikkelende kruidgheid.

Een aangename vanilletoets verraadt de houtlagering. Ondanks het alcoholpercentage van 15%, laat zich dat niet meteen merken. In de mond overheerst het rijpe, bijna gestoofde fruit – kersen en pruimen. De kruidigheid en de rokerige toetsen doen ‘zomers’ aan. Ik ben geen fan van abstracte omschrijvingen voor wijn, maar als ik nog één vage term wil hanteren, dan is het ‘wulps’. Een echte sappige smaakbom. Voldoende tannines houden het geheel recht.

Als Montsant staat voor krachtige, smaakvolle wijnen met een uitstekende prijs-kwaliteit, dan is dit een meer dan waardige vertegenwoordiger van zijn soort. Aanrader. Deze wijn doet het zelfs net iets beter dan de Priorat die ik begin dit jaar proefde.

Score: 16/20

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook of door je te abonneren op de RRS-feed.

Advertenties
getagged: , ,
Posted in: Proefnotities