ÀN/2: Anima Negra, Vi de la Terra Mallorca, 2011

Posted on 30 oktober 2013

2


Anima Negra, Vi de la Terra Mallorca, 2011Mallorca. Dat is zon, zee en strand. Parasols en zonnecrème. Flipflops en mojito’s. De cliché’s doen het niet vermoeden, maar het eiland voor de Spaanse kust heeft ook een bloeiende wijncultuur te bieden.

Meer zelfs. Zoals Rick Fisher het stelt op zijn blog Catavino:

The wines of Mallorca are undoubtedly some of the best wines you have likely never heard of, much less tasted. The opportunity is now.

Op Mallorca zijn twee regio’s erkend als Denominación de Origen: Binissalem, pal in het midden van het eiland en Pla i Llevant in het Oosten. Het merendeel van de overige wijnen valt onder de benoeming ‘Vi de la Terra Mallorca’, een appellatie die veel vrijheid geef aan wijnmakers.

Eén van de bekendere producenten op Mallorca is Ànima Negra, wat zoveel betekent als ‘zwarte ziel’. Het werd opgericht door Miguel en Pere, twee vrienden die samen opgroeiden op het eiland. Vlakbij het dorp Felantix bouwden ze een melkveehouderij om tot wijnboerderij en gingen ze aan de slag met unieke inheemse variëteiten zoals Callet, Mantonegre, Premsal en Fogonue. Hoewel de appellatie ‘Vi de la Terra’ hen toestaat om ook Cabernet Sauvignon, Merlot of Syrah te gebruiken in hun blends, richten ze zich vooral op de druivensoorten die eigen zijn aan het eiland.

Het domein maakt vier wijnen: witte wijn Quíbia (50% Premsal, 50% Callet), twee rode cuvées Àn en Àn/2, aangevuld met topcuvée Son Negre die enkel in de beste jaren wordt gemaakt. Ik proefde de Àn/2, een blend van 65% Callet, 20% Mantonegre en Fogoneu, aangevuld met 15% Syrah. De wijn rijpte 13 maanden in 70% Franse en 30% Amerikaanse eik.

Voor ik overga naar de proefnotitie, neem ik die drie obscure variëteiten nog eens snel onder de loep:

  • Callet is een echte Balearen-druif die op zichzelf weinig tannines en structuur geeft, maar wel kruidige wijnen met veel alcohol voortbrengt. Omdat Callet zelf weinig complexiteit te bieden heeft, wordt de druif veel gebruikt voor rosé-wijnen. In rode wijnen wordt hij meestal geblend met variëteiten die structuur geven zoals Cabernet Sauvignon, Tempranillo of … Mantonegre.
  • Mantonegre (of Manto Negro) produceert gebalanceerde en gestructureerde wijnen die – meer dan Callet – bestand zijn tegen houtrijping. Het is de belangrijkste rode druif van de DO Binissalem.
  • Fogoneu is de belangrijkste variant in de regio van Felantix (waar Ànima Negra ligt) en wordt omwille van zijn dunne schil en bleke kleur wel eens vergeleken met Gamay, de druif die wordt gebruikt in Beaujolais.

De blend van ÀN/2 zou je dus als volgt kunnen samenvatten: Fogoneu voor het fruit, Callet voor de kruiden en de warmte, Mantonegre en Syrah voor de structuur. Geslaagde combo of niet?

Proefnotitie

Licht robijnrode en vrij doorschijnende kleur in het glas. De neus is niet superintens maar geeft rijp fruit (kersen, bessen, pruim), viooltjes en een opvallende kruidigheid weg: salie, tijm en kaneel. Na walsen complexere aroma’s van aarde, leder en tabak. De structuur in de mond is heel licht en fris (zuur rood fruit). Een heerlijk strakke wijn met zachte tannines om jong en misschien zelfs licht gekoeld te drinken.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

Advertenties
Posted in: Proefnotities