Pécharmant, een ‘AOP charmant’

Posted on 4 december 2013

0


Pécharment l'envol Château les Merles 2008Een fles die me onlangs enorm in de smaak viel, was l’Envol 2008 van Château Les Merles. Een fijne neus van pruimen en cassis, aangevuld met intense munt- en eucalyptus-aroma’s. Heel zacht en evenwichtig in de mond: perfect gerijpte tannines, ingetoomde houttoets, fruitig en fris. Een fles die op een blindproeverij zonder twijfel zijn mannetje kan staan tegen menig – veel duurder geprijsde – Saint-Emilions. Wat er zich in het glas afspeelde, wekte mijn nieuwsgierigheid voor het etiket. Achter de charmante wijn blijkt namelijk een al even interessante  AOP te schuilen. En wel om deze redenen.

De omvang

Pécharmant heeft AOP-status sinds 1946. Enkel de gemeenten Creysse, Bergerac, Lembras en Saint-Sauveur mogen het produceren. Het kleine gebiedje van zo’n 400 hectare – goed voor een kleine 15.000 hectoliter per jaar – maakt deel uit van de Vignobles de Bergerac, de wijnregio waar je uitkomt als je vanuit Bordeaux de Dordogne landinwaarts volgt. Pécharmant (paars op de kaart hieronder) ligt op de rechteroever, ter hoogte van de stad Bergerac. Aan de overkant worden de zoete witte wijnen van Monbazillac gemaakt.

pécharmant - kaartDe naam

Over de herkomst van de naam “Pécharmant” bestaan grappig genoeg twee versies. Volgens de eerste is het een samentreksel van pech, een Keltisch woord dat ‘heuvel’ betekent, en het Franse woord charmant. De eerste versie spreekt dus over een ‘charmante heuvel‘.

Volgens de andere versie betekent het Keltische woord pech eigenlijk ‘grond’ en verwijst armant naar Armand de Périgord, een middeleeuwse Tempelier die de streek in zijn bezit had. Pécharmant betekent dus ‘charmante heuvel’ of ‘land van Armand‘. Ik stel voor dat je de versie onthoudt die je het leukste vindt.

Het terroir

Wat de wijnen van Pécharmant uniek maakt, is de ondergrond van zand en kiezels die typisch is voor de Périgord (‘les sables et graviers du Périgord‘). Daaronder ligt een unieke ijzerhoudende kleilaag die geen vocht doorlaat en die ‘tran’ wordt genoemd. Vooral die tran zou een onvergelijkbaar karakter en ‘mineraliteit‘ geven aan de wijnen.

De wijnstijl

De wijnen van Pécharmant moeten altijd blends van minstens drie variëteiten zijn. De toegelaten rassen zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec en Cabernet Franc. Net zoals in Saint-Emilion is het meestal Merlot die de hoofdrol krijgt toebedeeld. Het resultaat zijn doorgaans krachtige, rijke en diepgekleurde wijnen met een aardig bewaarpotentieel. De geknipte wijn voor liefhebbers van klassieke Bordelese blends die minder fan zijn van klassieke Bordelese prijskaartjes …

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

(Coverfoto: ‘Vignobles de Bergerac door Pays Bergerac via Flickr)

Advertenties
Posted in: Proefnotities