Wijn in amforen: de comeback van klei

Posted on 11 maart 2014

0


wijn in amforenDe oude Grieken en Romeinen zullen wellicht nooit in koor ‘een vat, een vat, een vat’ gezongen hebben. Om hun wijn, olie of graan te bewaren, gebruikten zij immers amforen – langwerpige kruiken met twee ronde oren, gemaakt uit gebakken klei. De Hellenistische cultuur is al lang naar de geschiedenisboeken verwezen, maar hun kleien amforen lijken vandaag aan een comeback bezig.

Verschillende wijnbouwers in Californië testen momenteel kleien amforen uit in plaats van houten vaten, stalen tanks of betonnen kuipen. Geen oude wijn in nieuwe zakken dus, maar nieuwe wijn in oude kruiken … De resultaten zijn in elk geval voorzichtig positief: op klei gerijpte wijn zou bijzondere aroma’s en een unieke textuur opleveren.

Voor alle duidelijkheid: wijn laten rijpen in amforen is niet nieuw. Producenten in onder meer Frankrijk, Australië en Italië proberen het al langer uit en de amphora fermented wines leveren er geslaagde wijnen op (zie hier voor een lijst van producenten).

Wat enkele Californische wijnbouwers momenteel onderzoeken, is of wijn het best rijpt op de ‘naakte’ klei of op een geglazuurde laag. Alex MacGregor, de wijnmaker van Saracina Vineyards laat zijn Chardonnay van 2013 rijpen in 10 verschillende kleien amforen van zo’n 37 liter. Elke amfoor is meer of minder geglazuurd aan de binnenkant. Achteraf zal nagegaan worden welke de beste resultaten opleverde.

Volgens MacGregor heeft de ideale amfoor hoe dan ook een beetje glazuur: de drager moet poreus blijven, maar de wijn mag niet in ijltempo verdampen. Op Saracina Vineyards wordt ook met kleigerijpte Syrah geëxperimenteerd. Volgens de wijnmaker levert het mooie resultaten op, met een kenmerkend ‘granietachtig’ aroma (om maar niet ‘mineraal’ te zeggen).

Ook Jeff Cohn van JC Cellars gelooft in klei. Hij laat een kleine hoeveelheid Zinfandel rijpen in amforen. Volgens hem gaat het rijpingsproces een stuk sneller en smaken de wijnen uiteindelijk ‘ronder, zachter en romiger, met een aroma dat doet denken aan melkchocolade’.

Niet enkel in Californië, maar ook in Oregon, Washington en British Columbia zouden wijnmakers al amforen hebben besteld. Emanuele Fiorentini, een Italiaanse producent van amforen, verscheept dit jaar nog twee volle containers naar de VS. Volgens hem zorgen de wanden van klei voor ‘micro-oxygenatie, wat zowel witte als rode wijnen een textuur geeft die enkel als ‘silky smooth’ kan omschreven worden.

Alles komt terug, zelfs amforen. Of dit een duurzame trend dan wel een tijdelijke hype is, valt nog te bezien. Het volledige artikel over de opmars van amforen in de VS kan je lezen bij Wines & Vines.

Lees ook:

Rijpt wijn beter in de kelder van Neptunus?

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

Advertenties
getagged:
Posted in: Nieuws