Bajondillo, Jiménez-Landi (DO Méntrida), 2012

Posted on 4 juni 2014

0


Bajondillo Jiménez-Landi MéntridaIn het Noordelijkste punt van Toledo, een provincie pal in het hart van Spanje, ligt de Denominación de Origen ‘Méntrida’.

Deze appelatie heeft niet de allerbeste reputatie omdat het overgrote merendeel van de oogst – overwegend Grenache – verdwijnt in anonieme bulkwijnen. Dat lot is de meeste wijnregio’s in het verzengend hete Castilla La Mancha overigens beschoren. Toch zijn er ook in deze regio wijnmakers die het verschil proberen te maken.

Eén van die wijnmakers is Daniel Jiménez-Landi.

Samen met zijn neef José besloot hij in 2004 om de Garnacha die zijn familie al decennialang aanplantte, op te waarderen en naar topniveau te brengen. Dat doet hij vooral door Garnacha op grote hoogte te verbouwen. De lagere nachttemperaturen zorgen immers voor wijnen met meer finesse en fraîcheur. Een kleine 10 jaar later wordt het domein door velen aanzien als één van de meest veelbelovende wijnprojecten in Spanje. Daniel geldt als één van de leidende figuren in wat Hugh Johnson omschrijft als Het Nieuwe Spanje.

Hoewel Garnacha de absolute signature grape van Jiménez-Landi is, hebben ze ook een beperkte aanplant Syrah, Cabernet Sauvignon, Tempranillo en Merlot. Deze stokken zijn een pak jonger dan de vieilles vignes van Garnacha en worden gebruikt in twee blends: enerzijds is er Sotorrondero (overwegend Syrah) en anderzijds is er Bajondillo, een combinatie van alle variëteiten, die geldt als een basiswijn van het domein.

Jiménez-Landi werkt biologisch en op enkele percelen ook biodynamisch. Er wordt hoe dan ook enkel met autochtone gisten gewerkt en het gebruik van sulfiet wordt tot een minimum beperkt.

Proefnotitie

Donkerpaarse, jong ogende wijn in het glas. In de neus vooral zuiver, rijp rood fruit (aardbeien en kersen) en een vanilletoets. Het geeft de neus iets van gebak. Ook wat zoethout valt op. In de mond vrij vol met veel fruit, maar ook voldoende frisheid. In andere proefnotities wordt deze wijn hier en daar een gebrek aan fraîcheur verweten, maar alles is naar mijn bescheiden smaak goed in balans. Ellenlange, smaakvolle afdronk met milde tannines. Een meer dan aangename kennismaking met Jiménez-Landi, die nieuwsgierig maakt naar meer!

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

Advertenties
Posted in: Proefnotities