Waarom Pablo Neruda liefst Mouton-Rothschild dronk

Posted on 8 juni 2014

0


Pablo Neruda

Pablo Neruda

Weinigen zullen ontkennen dat een wijn beter smaakt als er ook een mooi verhaal aan vasthangt. Dat gold in elk geval voor de Chileense schrijver Pablo Neruda (1904-1973), wellicht meest bekend voor zijn Canto General, een reeks van 342 gedichten die de bewogen en vaak tragische geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse continent in beeld brengen.

Canto General werd een symbool voor een geest van revolutie en verzet. Later werd Neruda een raadgever van de Chileense socialistische president Salvador Allende. Toen op 11 september 1973 generaal Augusto Pinochet de macht greep in Chili, overleed Allende en werden opvoeringen van Canto General verboden. Twee weken daarna stierf ook Neruda. Pinochet verbood een publieke begrafenis voor de schrijver, maar toch kwamen duizenden rouwende Chilenen de straat op.

Na de dood van Neruda staken geruchten de kop op dat hij memoires had geschreven. Die verschenen in het voorjaar van 1974 onder de titel Confieso que he vivido (‘Ik beken, ik heb geleefd’). In het werk vertelt Neruda over zijn leven, van zijn prilste jeugd tot aan de ondergang van het democratisch-socialistische experiment in Chili, dagen voor zijn eigen dood.

Louis Aragon

Louis Aragon

Zonder verder op de schrijver, zijn werk of zijn leven in te gaan – dit is tenslotte een wijnblog –-, is er toch een fragmentje waarin een voor wijnliefhebbers interessante anekdote wordt aangehaald. Daarin vertelt Neruda dat de beste wijn die hij ooit mocht proeven een Mouton-Rothschild was. Dat deed hij in Parijs, in het gezelschap van de Franse communistische dichter Louis Aragon (1897-1982).

Aan de wijn hing een stukje petite histoire uit Wereldoorlog II vast, waarin ook een zekere Alphonse de Rothschild een rol speelt. Eigenlijk ging het om Guy de Rothschild (1909-2007). Hieronder het fragment:

Waar ik een voortreffelijke wijn, in een voortreffelijk huis, heb mogen proeven, was in Parijs. De wijn was een Mouton-Rothschild van onberispelijke huize, van een onbeschrijflijke geur, van een volmaakte smaak. Dat gebeurde ten huize van Aragon en Elsa Triolet.

“Ik heb deze flessen ontvangen en ik maak ze open voor jou,” zei Aragon. En toen vertelde hij me het verhaal.

De Duitse legers drongen steeds dieper het Franse grondgebied binnen. De intelligentste soldaat van Frankrijk, de dichter en officier Louis Aragon, kwam op een gegeven moment bij een vooruitgeschoven post. Hij stond aan het hoofd van een detachement ziekenverplegers. Zijn opdracht luidde verder op te rukken dan die post, tot aan het gebouw dat driehonderd meter verderop was gelegen. De kapitein van de Franse post hield hem tegen. Het was graaf Alphonse de Rothschild, die jonger was dan Aragon, maar wiens bloed even snel kookte.

“U mag niet verder,” zei hij. “Het Duitse vuur kan ieder moment losbreken.”

“Er is mij opgedragen naar dat gebouw daar te gaan!” wierp Aragon heftig tegen.

“Míjn orders zijn dat u niet verdergaat en dat u hier blijft,” antwoordde de kapitein.

Aragon kennende, zoals ik hem ken, weet ik dat van die discussie de vonken afschoten als granaten, dat het een uitermate fel steekspel was. Het debat duurde maar tien minuten. Plotseling viel er, vlak voor de opengesperde ogen van Rothschild en Aragon, een mortiergranaat op het nabije gebouw, dat ogenblikkelijk in een rokende puinhoop veranderde.

Zo werd het leven van de eerste dichter van Frankrijk gered door de koppigheid van een Rothschild.

Sedertdien ontvangt Aragon, op dezelfde datum waarop eens die gebeurtenis plaatsvond, een paar bonnes bouteilles van Mouton-Rothschild, uit de wijngaarden van de graaf die zijn kapitein was in de Tweede Wereldoorlog.

Geef toe: wie een glas – toen nog betaalbare – Mouton-Rothschild in de hand heeft en er zo’n verhaal bij geserveerd krijgt, drinkt de volgende slok met net dat tikkeltje meer smaak.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

Boekenblog vreemder dan fictie

Advertenties
Posted in: Wijnverhalen