Spätburgunder & de grote sprong voorwaarts

Posted on 12 augustus 2014

0


Weingut Heribert Boch Trittenheimer Altärchen Spätburgunder 2012Duitsland blijft voor velen wellicht synoniem met Riesling, maar ook Spätburgunder, de Duitse Pinot Noir, weet zich steeds meer in de kijker te werken. Niet toevallig zetten Duitse Spätburgunders steeds vaker de Franse Pinot Noirs een hak in blindproverijen.

Zoals Hugh Johnson zegt:

“In de afgelopen 25 jaar hebben Duitse Spätburgunders zich ontwikkeld van kleine, dunne wijnen tot serieuze, duurzame rode.”

Als voornaamste redenen voor deze grote sprong voorwaarts worden vooral minder productieve klonen, beter wijngaardbeheer, aangepaste vinificatietechnieken en een slimmer gebruik van eikenhouten vaten genoemd.

“Bleekjes, dun en zerp,” is desondanks het harde vooroordeel waar Duitse rode wijnen nog te veel mee kampen. Ik moet zelf schuldig pleiten. Tot voor kort althans, want het tegendeel werd mij onlangs glansrijk bewezen door een Spätburgunder van Weingut Heribert Boch. 

Deze wijn is afkomstig uit Trittenheim in de Midden-Moezel, een gebied dat zo’n 120 kilometer de Mosel volgt tussen Trier en Zell. De bekendste wijngaarden van deze Ortsgemeinde zijn ‘Trittenheimer Apotheke’ en ‘Trittenheimer Altärchen‘, die samen deel uitmaken van de Grosslage Piesporter Michelsberg.

Deze wijn is afkomstig van Trittenheimer Altärchen, een wijngaard gelegen op vaak erg steile hellingen met stijgingspercentages tot 65%. Hoewel ook hier Riesling de onbetwiste koningin is, wordt er hard gewerkt om ook met Pinot Noir knappe resultaten neer te zetten. Dat doen de eigenaars van Weingut Boch, Anne en Michael, vooral door te focussen op een lage opbrengst en een strenge selectie,

Het resultaat mocht er in 2012 in elk geval meer dan zijn. De robijnrode wijn geeft mooie aardbeien, frambozen en vanille in de neus. In de mond fruitig en droog, met rijpe tannines en een opvallende vanilletoets. De tien maanden houtrijping laten duidelijk hun sporen na. Dit is verre van bleek en dunnetjes, maar een meer dan aangename combinatie van fruit, fraîcheur, hout en flinterdunne tannines.

Eerlijk, ik altijd al geworsteld met Pinot Noir. Deze wijn was voor mij een grote sprong voorwaarts. En dat door een Duitser.

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

Advertenties