Cerro Añon, Crianza 2011: klassieke Rioja op zijn best

Posted on 26 augustus 2014

0


Full disclosure: deze wijn werd mij voorgelegd door www.wijnvoordeel.be en www.wijnvoordeel.nl. Lees onderaan hoe je een kortingsbon voor deze sites wint!

Cerro Anon Bodegas Olarra Crianza 2011In Rioja – waarschijnlijk nog steeds de meest bekende Spaanse wijnstreek – ontplooien zich twee ‘stromingen’. De klassieke Rioja’s bestaan hoofdzakelijk uit Tempranillo, zijn licht gemacereerd en rijpen lang op Amerikaanse eik. Door een beperkte fruitextractie en een lange rijping in de fles bieden deze traditionele versies vooral tertiaire aroma’s. Dit zijn de eerder ‘geëvolueerde’ smaken onder invloed van flesrijping, en niet zozeer de ‘primaire fruitaroma’s’.

In Rioja zijn echter ook vernieuwers actief. Deze zogenoemde ‘new wavers’ maken expressieve, intens aromatische wijnen die minder lang rijpen, en dan nog vaker op Franse eik. Het resultaat is doorgaans geconcentreerder, meer fruitgedreven en krachtiger. Bij deze innovatieve wijnmakers krijgen ook andere druiven zoals Garnacha een hoofdrol toebedeeld. Een uitstekend – en heerlijk smakend – voorbeeld van zo’n New Wave Rioja is deze wijn van Quim Vila.

De vernieuwers mogen dan wel boeiend en hip zijn, maar dat betekent niet dat (alle) klassieke Rioja’s oninteressant of saai zijn. Integendeel: ze bieden ‘rijpere’, geëvolueerde smaken zonder de prijskaartjes die daar doorgaans mee gepaard gaan (bijvoorbeeld in Bordeaux). Hoewel er ook peperdure Rioja’s bestaan, vind je in de betaalbare prijsklassen heerlijke Rioja’s. Een goed voorbeeld daarvan is deze Cerro Añon Crianza 2011 van Bodegas Olarra, dat om begrijpelijke redenen ook de naam ‘La Catedral’ kreeg:

Bodegas Olarra

Bodegas Olarra ligt in de buurt van Logroño in de subregio Rioja Alta. Deze hoger gelegen streek profiteert van koelere nachttemperaturen, waardoor de druiven hun zuren kunnen behouden en de wijnen geen ‘fruitbommen’ worden. Bodegas Olarra is verantwoordelijk voor verschillende wijnhuizen en een hele resem merken. Ook de immens populaire Epulum Gran Reserva die nu al enkele jaren wordt aangeboden door Aldi, komt uit deze stal.

Hoewel de groep erg veel op de markt brengt, slagen ze erin te waken over een consistente kwaliteit. Verschillende bekroningen in de Decanter World Wine Awards en de International Wine & Spirits Competition (IWSC) zijn daarvan het bewijs. In 2013 werd Bodegas Olarra uitgeroepen door IWSC tot beste Spaanse wijnproducent. Je kan je terecht afvragen wat zo’n titel waard is – want wat is dat eigenlijk, de ‘beste’ wijn? – maar het geeft op zijn minst aan dat men er streeft naar kwaliteit.

Proefnotitie

‘Cerro Añon’ is een blend van Tempranillo, Garnacha, Graciano en Mazuelo (de lokale naam voor Carignan). De druiven komen niet alleen uit Rioja Alta, maar ook uit de andere subregio’s Alavesa en Baja. De maceratie duurt ongeveer drie weken, gevolgd door een eikopvoeding van veertien maanden.

Een licht robijnrode wijn in het glas. Subtiel rood fruit en florale toetsen in de neus, aangevuld met hout en rokerige aroma’s. Ook verse kruiden (tijm) en een aardse, humusachtige geur vallen op. In de mond een volfruitige aanzet, zonder te zwaar of te warm te zijn. Rijpe tannines en voldoende zuren. In de afdronk toont de wijn zijn karakter: weer het aardse, aangevuld met getoaste, rokerige aroma’s van koffie en tabak. Op het einde een vanilletoets. De wijn als geheel maakt op mij een ‘herfstige’ indruk. Heel geslaagd, en perfect voor een kille oktoberavond.

Deze wijn vind je op www.wijnvoordeel.be en www.wijnvoordeel.nl. Wil je ‘m zelf proberen? Le Vin Perdu mag vijf kortingsbonnen van 10 euro weggeven, te gebruiken bij Wijnvoordeel. De eerste vijf mensen die een reactie geven op de Facebook-pagina van Le Vin Perdu, krijgen een PM met daarin een kortingscode t.w.v. 10 euro!

Wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op Le Vin Perdu? Dat kan via Twitter en Facebook.

Advertenties
Posted in: Proefnotities